Успех у школи почиње код куће

Домаћи задатак – рад који ученик ради код куће без помоћи и надзора наставника – је важан део школског дана. Домаћи задатак помаже учењу самодисциплини, планирању времена и потребног материјала и прибора. Такође домаћи задатак помаже деци да постану самостална и себе схвате озбиљно.
Домаћи задатак је рад. Понекад је компликован и тежак. Најчешће то није прва ствар коју ваше дете жели да уради после школе. И на крају, много пута захтева од родитеља да уместо да читају новине или гледају ТВ, испитују своје дете или му помажу на неке друге начине.
Ако смо ми родитељи незаинтересовани за домаћи задатак свог детета, губимо прилику да своје дете научимо позитивном ставу о раду и њима као радницима. Ове вредности су превише важне да би смо их препустили случају.
Ако поглед на свеске и књиге у вама изазива панику или нелагодност, крајње је време да поразговарате сами са собом. Ви сте сада одрасла особа. Ви треба да сте одговорни и да будете свесни да је домаћи задатак важан. Можете да урадите нешто за вашу децу што су можда ваши родитељи пропустили да ураде за вас – можете да им помогнете да буду заинтересовани за задатак и да се осећају добро када га добро ураде.
Деца која су успешна у школи, генерално имају родитеље који разумеју важност своје подршке и који су нашли начина да усаде позитиван приступ учењу, укључујући и домаћи задатак. Ова срећна деца имају родитеље који су заинтересовани за оно што се предаје у школи као и сама деца.
Увођење једноставних дневних рутина је велика помоћ.
Читајте вашој деци од најранијег детињства. Редовно време читања ће се лако трансформисати у редовно време израде домаћег задатка, када деца пођу у школу.
Одредите место и време за учење и домаће задатке. Место не мора да буде ништа посебно. Још увек је много породица, које за то расчисте кухињски сто у одредјено време.Најважније је да деца добију поруку да је израда домаћег задатка приоритет.
Искључите ТВ. Најбоље је да ТВ не буде у соби у којој дете учи, јер ако није близу деца ће ређе бити у искушењу да га укључе иако нису завршила домаће задатке и неће журити са радом како би гледала неку емисију. Многи педагози препоручују да ТВ буде искључен током целе радне недеље.
Радите свој “домаћи” задатак, док дете ради свој. Можете средити стање на свом рачуну, читати нешто, урадити део посла који нисте стигли у току свог радног времена, писати писма. Важно је да вас деца виде да читате или пишете, а вама ће бити корисно. Сами ћете закључити колико ствари се може урадити док је ТВ искључен.
Инсистирајте да домаћи рад буде уредан. Деца треба да науче да је важно да представе себе и свој рад на најбољи могући начин, јер је то показатељ самопоштовања и поштовања других. Навика да се представљају на добар начин ће им бити корисна током целог живота.
Проверите само да ли је домаћи задатак урађен у потпуности и да ли је уредан. Код домаћих са рачунским задацима, захтевајте да дете напише цео поступак а не само крајњи резултат. Наставници треба да виде грешке ваше деце. Не радите задатке уместо деце. Учествујте само ако вам дете постави конкретно питање, али не дајући готове одговоре, већ тражите да прочита део који не разуме и онда га постављањем питања наведите да само дође до одговора.
Успоставите правило у породици да се за сваки предмет оцењен са мањом оценом од 4, уведе додатно учење. Оцена 4 или испод значи да ваше дете није научио 20 одсто или више онога што наставник сматра да је потребно да зна.