OPŠTINSKA SMOTRA RECITATORA „PESNIČE NARODA MOG“

Opštinska smotra recitatora okuplja talentovanu decu koja čitaju i kazuju poeziju u vreme ugroženog čitanja i uživanja u Njenom veličanstvu knjizi i poeziji.

Mlađi školski uzrast je, po običaju, najbrojniji, a to raduje i učesnike i slušaoce. Srednji uzrast dece, od petog do osmog razreda, pokazuje drastičan pad interesovanja i nastupa na Smotri. Razloga ima nekoliko, a onaj koji se izgovara sa negodovanjem, tiče se kvote učenika koji imaju pravo na plasman za viši nivo takmičenja, za Okružnu smotru recitatora. Za odžačku opštinu, godinama već, taj broj je ustaljen i mali- samo tri učesnika. Ne želeći da im se ogroman trud oko savladavanja značenja i donošenja pesme započne i završi na opštinskoj smotri, deca unapred odustaju i posvećuju se onim takmičenja na kojima im je perspektiva izglednija i primamljivija.

Stoga je šest učenika srednjeg uzrasta zaslužilo naš aplauz, bez obzira jesu li ili nisu nastavili sa takmičenjem. Iz naše škole to su učenice osmog razreda Dunja Pavlović i Nikolina Mihajlović. Nikolina je iskusni recitator, te će i ove godine predstavljati odžačku opštinu na Zonskoj smotri recitatora u Baču. Kazivala je na nov način staru pesmu Petra Preradovića „Miruj, miruj, srce moje“. Nastavnica koja je godinama sprema za sve oblasti takmičenja iz predmeta Srpski jezik i književnost je Dušanka Tričković.