TAKMIČENJA IZ SRPSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI u šk.2017/2018.g.

1. NAŠ FILMIĆ „ZVEZDA“ U FINALU 14. MEĐUNARODNOG FESTIVALA „KREATIVNA ČAROLIJA“ u Banji Vrujci.

https://www.youtube.com/watch?v=baG18Hpu5cI&t=2s

Rad na snimanju filmića ujedinjuje; nema suvišnih, svako dete daje svoj doprinos. Deca vole da se eksponiraju, čak i kad su skromnih glumačkih potencijala. Oni introvertni- pristaju da budu statisti, bar. Povučeni nekad bljesnu neslućenim talentom na sceni. Talentovani sebi već krče put ka javnoj sceni, dalje od učionice. Radost kreacije ozari lica svih, onih ispred i onih iza kamere. Na filmu se živi drukčije no u stvarnosti, a deci to treba, to je terapija duše i duha. Jedna je radost snimati, druga je kritički se osvrnuti na svaki aspekt snimljenog. Deca teže drugoj šansi i boljoj verziji filma; ima li, u obrazovanju i vaspitanju,  većeg ishoda i cilja od ovog!?

Glumačku i deo tehničke ekipe čine učenici 6-2; montažu je uradio bivši učenik naše škole Petar Vujović; scenario i režiju potpisuje nastavnica Dušanka Tričković, a sve prepreke koje smo imali, uvećavali su našu volju da se gledamo na Festivalu. Ušli smo u finale, među 9 najboljih ostvarenja u filmskoj kategoriji. Čekaju nas zabavni dani festivala, projekcija i dodela priznanja, 25-26.maja 2018.

 

2. U FINALU LITERARNOG TAKMIČENJA  NA 14. MEĐUNARODNOM FESTIVALU DEČJEG STVARALAŠTA „Kreatibna čarolija“- DVE NAŠE UČENICE! PRVO MESTO ZA RADMILU!

#banjavrujci#NamaNeboNijeGranica

„Tema ovogodišnjeg konkursa bila je BORI SE ZA SVOJA KRILA JER NEBO NIJE GRANICA. Inspirativna je, ali i teška“, svedoči RADMILA STOJILJKOVIĆ, učenica osmog razreda. „Pisala sam o sebi i prvom, nezaboravnom koncertnom iskustvu. Svirala sam flautu. Dala sam sve od sebe, pobedila sam, zapravo, samu sebe. Opisala sam to iskustvo, valjda dobro! Vest da dobijam diplomu i pehar za PRVO MESTO dobila sam od nastavnice”.

NIKOLINA MIHAJLOVIĆ, šestakinja, broji na prste ovogodišnje diplome osvojene iz predmeta Srpski jezik: „Ovo mi je sedma diploma za Srpski. Pisala sam o svom strahu da budem drugačija u mnoštvu sličnih. Pisala sam da ne želim da svoja krila podrezujem prema tuđim merama. Žao mi je što ne mogu da pohodim Festival jer smo istih dana na ekskurziji“.

3. „DANI ĆIRILICE“ u Bavaništu, republička smotra literarnog stvaralaštva: DRUGO MESTO!

Na republičkom nagradnom kunkursu „DANI ĆIRILICE“ u Bavaništu, smotri pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ove godine raspisdan je nagradni literarni konkurs na temu „MOJ JUNAK“, a pišući o svom bratu, junaku koji se izborio sa lekarima, piše naša učenica osmog razreda  JOVANA JOVIĆ. Među mnoštvom prispelih rafova njen se izdvajao iskrenošću emocije i lepotom stila, te je nagrađen DIPLOMOM ZA DRUGO MESTO.

3. OKRUŽNA- ZONSKA- GRADSKA TAKMIČENJA IZ SRPSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI: MERA USPEHA I ZADOVOLJSTVA

KNJIŽEVNA OLIMPIJADA donela je olimpijki Radmili Stojiljković još jedan u nizu venaca slave. Ovaj mali vunderkind osvojila je treće mesto na takmičenju osmaka u Bačkom Monoštoru. „Ima jedno pitanje na koje sam samo ja znala odgovor, a ima jedno na kome sam samo ja pogrešila“, vazda spremna na šalu, svedoči Radmila.

 

GRAMATIKA je opsesija učenice 6.r.Nikoline Mihajlović. Mada pretežak, test na Okružnom takmičenju je savladala I osvojila diplomu za treće mesto. Smatra da su je do uspeha doveli upornost i svest o onom šta zna a šta ne zna. Susret takmičara Zapadnobačkog okruga bio je u Somboru, za vreme prvomajskih praznika.

 

ZONSKA SMOTRA RECITATORA održana je u Baču. Opštinu Odžaci predstavljale su dve učenice naše škole: Olivera Mladenović (sa Zmajevom pesmom Jututunska narodna himna) I Nikolina Mihajlović (Nova pesma). „Ova smotra je bilo treće takmičenje u istom danu, posle istorije i biologije, a pratila nas je i jaka kiša. Pamtićemo dan kad smo se osećale kao Zmajevi Jututunci!“

 

OPŠTINSKA TAKMIČENJA IZ SRPSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI- rezultati za 2017/2018.godinu:

Tea Arizanović i Nikolina Mihajlović- 1.mesto na opštinskom takmičenju učenika šestog razreda iz gramatike.

Radmila Stojiljković- 2.mesto, a Marko Milić- 3.mesto na opštinskom takmičenju osmaka iz književnosti „Književna olimpijada“.

Olivera Mladenović i Nikolina Mihajlović- 1.mesto na Opštinskoj smotri recitatora.

Katarina Spasić- dva puta 2.mesto na opštinskim literarnim konkursima, a Nikolina Mihajlović- 3.mesto.

 

Mentor i moralna podrška svim ovim takmičarima bila je nastavnica Dušanka Tričković, pobornik ovakvog oblika rada sa nadarenim učenicima već tridesetak godina.